De gemiddelde huizenprijs lag 3,9 procent hoger in het tweede kwartaal van 2015, vergeleken met een jaar eerder. Maar dat zegt niet veel over verschillen tussen regio’s en steden. Wat doet de huizenprijs bij jou in de buurt?

De huizenprijs is in april, mei en juni verder gestegen. Bovendien wisselden er op de gehele markt naar schattingen 50.000 woningen van eigenaar, meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag. Dat zijn aantallen die de branche sinds 2007 niet meer heeft gezien.

Veel huizenkopers in de Randstad hebben gedurende de crisis hun woonwensen genegeerd, maar nu de economie weer aantrekken, bestormen ze de markt. En dat betekent in sommige steden weer krapte.

Ook buiten de Randstad trekt de woningmarkt aan. In slechts 9 van de 73 NVM-regio’s zijn de huizenprijzen gedaald in het tweede kwartaal.

Z24 brengt elk kwartaal in de regionale verschillen visueel in beeld. Op de onderstaande kaart kun je zien wat huizenprijzen bij jou in de buurt doen.

Met name in Amsterdam en omgeving lijkt de situatie steeds meer op die van voor de crisis. In de hoofdstad zelf werden de huizen gemiddeld 10,9 procent duurder.

In Haarlem, een stad waar traditioneel veel gezinnen uit Amsterdam heen verhuizen als ze behoefte krijgen aan een tuin, lijkt de grootste stijging achter de rug. In de laatste drie maanden van 2014 stegen de huizenprijzen nog met 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de kwartalen daarna was de toename nog maar 4,8 en 1,8 procent.

Ook in de andere steden gingen de prijzen omhoog, maar wel iets minder hard als in Amsterdam. In Rotterdam ging de prijs 3,2 procent omhoog, in Utrecht met 2,6 procent. In Den Haag was de prijsstijging 4,7 procent.

De malaise in de huizenmarkt lijkt bijna overal ten einde. Opvallende stijgers zijn de regio's Oost-Friesland (plus 13,5 procent), Den Helder en Texel (plus 16,7 procent), Noordoost-Brabant (plus 12,3 procent) en Weert (plus 12,5 procent).

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl